business man relaxing and use tablet computer at beautiful tropical beach-684414-edited.jpeg

Går du runt och leker med tanken att starta eget? Kanske har du alltid drömt om livet som egenföretagare? Men känner du till de möjligheter, men också de utmaningar som följer med i livet som entreprenör?

Vem har inte drömt om att arbeta från en strand på Bali? Livet som egenföretagare kan tyckas oändligt långt bort, men det behöver faktiskt inte vara så svårt. Kanske har du redan en idé, eller kanske har du inte kommit dit ännu – oavsett vad, är du varken den första eller den sista med dessa drömmar.

Att starta eget innebär flera möjligheter, du får en flexibilitet som är svår att uppnå som vanlig anställd i ett nio till fem-jobb. Du behöver aldrig be chefen om ledighet, att få ta med familjen till en nöjespark mitt i veckan eller planera din semester utifrån dina kollegors. Du kan också välja varifrån du själv vill arbeta - exempelvis från Bali.  

Som egenföretagare är tiden din egen

Väljer du att starta eget, blir också tiden helt din egen. Det betyder dock inte att du kan ta ledigt för en dag i nöjesparken måndag till fredag. Livet som egenföretagare innebär snarare en massa hårt arbete, och en hel del tid framför datorn och administrativa uppgifter. I början kan allt kännas svårt, och därför är det inte ovanligt att egenföretagare arbetar dygnet runt i inledningen. Det finns det dock ofta goda skäl för.

Glädjen är inte att missta

När allt det hårda, inledande arbetet äntligen börjar ge resultat, är förtjänsten helt din egen. Dina framgångar kommer kännas tusen gånger bättre när det är din egen verksamhet som skapat resultatet. Tillfredsställelsen hos egenföretagare när de lyckas ska inte förbises, när första försäljningen äntligen gått igenom ger det inte sällan blodad tand för fortsatt arbete.  

Det behöver inte vara ensamt

En av de utmaningar som ofta uttrycks av egenföretagare är ensamheten som kan uppstå av att starta eget. Som oberoende är det ovanligt att ha råd med anställda, åtminstone de första åren, och tillbringar därför större delar av tiden utan ett bollplank. Det råder det lyckligtvis bot på, då det finns flera olika möjligheter att nätverka med andra egenföretagare (både fysiskt och online). Vill man inte delta i nätverksträffar, kan man istället hyra in sig i ett kontorslandskap, och på det sättet känna sig som en del av något större.

Livet som egenföretagare ligger för dina fötter, och vi tror att du kan klara det galant! Kan du se dig själv som din egen chef? Ta steget! Har du redan tagit språnget och har lust att dela med dig av din historia? Då vill vi gärna höra den och dela den med våra läsare. Skriv till info@dibs.se, så kontaktar vi dig så snart vi kan!

Inte tagit steget än, men är sugen på att starta  upp din egna webbutik? Passa på att läsa vår e-bok som guidar dig genom 10 enkla steg! 

La
Amanda Ring

Amanda Ring

Jag jobbar som marknadsassistent på DIBS vid sidan om mina studier. Hör gärna av dig till mig på amanda.ring@dibs.se om du har några tankar eller funderingar!

Kommentarer