DIBS Blogg

Hejdå till myntbetalning

[fa icon="calendar"] 2015-okt-09 12:30:00 / by Henrik Hansen

Henrik Hansen

Betala_P.png 

Sedan 1952 har vi betalt med mynt i Stockholms 1.150 parkeringsautomater, det är snart slut och mynten skall bort ur alla automater. 


Vi på DIBS ser antalet betalningar som genomförs på en smartphone eller via en surfplatta öka radikalt, och nu även inom en bransch som traditionellt sett har tagit betalt med mynt i över 60 år.

91.000 har redan laddat ner Stockholm Stads app, Betala P. Det finns cirka 34.000 parkeringsplatser i Stockholms innerstad, och idag generas 27% av de totala parkeringsintäkterna på 350 miljoner kronor per år via appen. 

Jag tog kontakt med Jakob Jonsson på Trafikkontoret i Stockholm för ett snack om framtidens parkering. Jakob jobbar intensivt med Betala P, och de första försöken med att helt plocka bort automaterna har fallit väl ut. Successivt är det inte bara mynten som försvinner, men även den klassiska betalautomaten kommer kunna ersättas av en skylt, som förklarar hur du betalar i just ditt område. Trafikkontoret har undersökt och kommit fram till att det krävs två lyckade försök med Betala P, innan användaren helt skippar besöket till parkeringsautomaten till fördel för appen, berättar Jakob Jonsson.

En annan aspekt av parkeringen som inte rör just betalningen är hur vi faktiskt lyckas hitta en plats för bilen. Bolag som finska Parkman har utvecklat en app, som gör det möjligt i realtid att se parkeringssituation i ett specifikt område.  Det baseras på användarnas vilja att dela med sig av geografisk positionsdata. Alltså, du parkerar bilen, registrerar din position, och sedan ser andra bilister på en karta att det är fullt eller att det finns plats.

Det finns många spännande exempel på nya samarbeten, t.ex. jobbar bolaget Easypark tillsammans med Volvo och redan idag har Easypark flyttat in parkeringsautomaten i Volvos navigationssystem. Det betyder att betalningen genomförs direkt i bilen.

Jag längtar redan till den dagen, där min självkörande bil, (själv) hittar en plats i Stockholms parkeringsdjungel samtidigt som jag läser min old school morgontidning och avslutar mitt morgonkaffe utan stress och irritation.

Det här är bara början!

Källa: http://insynsverige.se/documentHandler.ashx?did=1809625
 

Topics: parkering

Henrik Hansen

Written by Henrik Hansen

Henrik Hansen heter jag. 41 årig dansk fd. försäljningschef på DIBS. Numera jobbar jag med digital marknadsföring och med ansvaret för Norden på bolaget Bonial. De senaste 12 åren har jag haft min bas i Stockholm. Numera bor jag med familjen i Barcelona.

Subscribe to Email Updates